98. Kvoten på 15 kg

Utförselkvoten från Norge

Eller införselkvoten till EU!

Det här inlägget publicerade jag första gången 2006-08-21 Men det är fortfarande lika aktuellt. Så låt oss åka bakåt i tiden för ett ämne som fortfarande är lika hett.
__________________________________________________________________

Jag har den senaste tiden fått en del telefonsamtal och e-mail som handlat om den nya  utförselkvoten på fisk från Norge.

Fakta är att;

  •  Norge har from 1 juni 2006 infört en utförselkvot på 15 Kg filead fisk per person. Man får dock ta med en troféfisk hem om man kan frakta den hel.
  • Sverige har, tack vare EU, sedan tidigare en införselkvot på 15 Kg.

Det är alltså samma regler som gäller idag som gällde före 1 juni. Skillnaden är möjligen att man bryter mot lagen i både Norge och Sverige om man tar med mer än 15 Kg. Nu har väl den svenska tullen, mig veterligen, inte lagfört någon vanlig sportfiskare som haft med sig för många kilo filé med sig över gränsen. Det är också tveksamt om den Norska tullen stoppat några seriösa sportfiskare. De har däremot stoppat tyska turister vid minst två tillfällen. Dessa hade då inte mindre än ca 100 kg filé per person. Fisken hade de dess utom köpt svart av Norska yrkesfiskare. Problemet tycks alltså ligga någon annan stans än var den Norska regering och yrkesfiskarnas lobbyister anser.

Om det nu är så att sportfiskare med sina spön är så effektiva att vi rensar havet på fisk, jo det finns faktiskt yrkesfiskare som påstår det, borde då inte dessa sälja sina nät, trålare, snörpvadar och långlinor och köpa havsfiskespön för pengarna istället?

Naturligtvis kan man ha synpunkter utförselkvoten och det är det många som har. Inte bara svenska havsfiskare utan även de Norska fiskecamperna. Dessa företagare har ju utlänningars havsfiske som sitt levebröd.

Men vad är en rimlig utförselkvot? Somliga tycker att 25 Kg vore lämpligt andra predikar för 40-50 kg. 15 Kg känns lite väl snålt tilltaget. Hur gör jag om jag lyckas få fyra fiskar i 10-kilosklassen. 40 Kilo orensat ger ca 25 kilo filé. Vad ska jag göra med de överskjutande 10 kilona filé?

  • Ska jag bara ta ryggfilerna och kasta resten? Känns inte som något vidare alternativ.
  • Ska jag ge bort fisken? Kan ju vara lite knöligt om man inte känner någon på ort och ställe som vill ha den.
  • Ska jag sluta fiska efter att ha fått ihop mina 15 kg? C&R är inte helt lätt med fiskar som har stora simblåsor. Det går, men det är svårt och oerhört tidsödande från exempelvis 200 meter.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att alla norska tullare knappast kommer att sitta vid den svenska gränsen för att se efter hur många kilo filé som svenska sportfiskare har med sig i bagaget. De har troligtvis betydligt allvarligare saker att ägna sin tid åt.

___________________________________________________________

Det är nu fem år sedan detta inlägg skrevs och den norska tullen har vid flera tillfällen tagit ROV-fiskare vid flera tillfällen. Exempelvis plockade man under sensommaren ett antal gangsters som smugglade Hälleflundra i stora mängder. För utom hälleflundran så hade de vakummaskin och etikettskrivare med sig i bagaget. Allt var packeterat, vägt och prismärkt. Med andra ord, färdigt för försäljning.

99. Köp en fiskebok

Artbestämma fisken med en fiskebok!

Köp en fiskebok om havsfiskar så att du kan artbestämma de fiskar du fångar. Det är ganska retfullt när man inte har koll på vad det är för fisk man fångat. Själv gick jag miste om ett norskt rekord på Mora Torsk Genom att läsa på om de olika arterna ökar även din förståelse för hur du ska kunna fånga fler arter. Det var 2006 och jag fångade vad man känner till den första spöfångade moratorsken på Norska kusten. Att skepparen artbestämde fisken till en Fjällbrosme var kanske inte så konstigt. Han hade aldrig sett en fjällbrosme, än mindre visste han att det fanns en fisk som heter Mora torsk. Behöver jag säga att han inte hade någon fiskebok för artbestämning? Året efter hade han köpt den största bok jag sett för artbestämmning, ett riktigt praktverk.

För utom att artbestämma fiskarna så kan man lära sig otroligt mycket om var varje art lever. På vilka bottentyper de jagar och vad de äter. Finns de på olika djup och platser beroende på när på året man är på jakt efter dem? Information som när fisken leker är rätt bra att hålla reda på, särskilt om man känner till lekplatserna. Att fiska på lekplatserna kan iofs vara lite kontroversiellt men om det görs med omsorg och man bara tar så många fiskar som man behöver för dagen så bör det inte vara något problem.

Naturligtvis finns det andra böcker som handlar om havsfiske och havfiskeutrustning. Bo Hall har exempelvis skrivit en bra bok om sitt havsfiske ombord på båten Surprise. Den heter “Havsfiske med Surprise”

Inspiration till olika fiskeböcker hittar du på fiskebok.se Där hittar du inte bara böcker om havsfiske och havsfiskeutrustning utan du kan även hitta information böcker med flugfiske, flugbindning, trolling och alla andra möjliga och omöjliga typer av sportfiske.

Köp Havsfiske med Surprise!

Passa på och köp nu till ett otroligt bra pris!

Köp Havsfiske med Surprise När du trycker på köpknappen skickas du vidare till Havsfiske med surprise hos Adlibris. Du genomför köpet där.

Här kan du läsa mer om fiskeboken Havsfiske med Surprise.

Fiskeboken Havsfiske med surprise av Bo Hall

100. Använd flytoverall och/eller flytväst!

Allt för många åker omkring på havet utan vare sig flytoverall eller flytväst. Att hamna i havet utan flytoverall eller flytväst är naturligtvis inte bra.Det är troligtvis helt förödande. Kroppen kommer att kylas ner fort och din förmåga att simma minskar drastiskt när du blir nedkyld.

Om du tycker att det är otympligt eller töntigt med en klassisk flytväst, skaffa då en som blåser upp sig automatiskt. Dessa flytvästar är supersmidiga och kan användas vid alla typer av fiske. Själv använder jag ofta min när jag flugfiskar och vadar ut i strid ström eller där det är djupt.

Har du testat din flytoverall? Nej, jag trodde väl det. De allra flesta har inte gjort det. Ta med flytoverallen till badstranden till sommaren och testa hur flytförmågan är. Hur känns det egentligen att simma i en flytoverall. Tänk på att när du havsfiskar har du troligtvis mer kläder under som kommer att bli blöta och tunga.Det bästa är om man kompletterar sin flytoverall med en uppblåsbar flytväst. Då får man all flytkraft som man behöver.

Du bör även se över så att din flytoverall har en visselpipa. Givetvis ska flytoverallen ha reflexer och och gärna någon skarp färg typ röd, gul eller orange. Töntigt? Undrar hur cool du känner dig när du ligger nedkyld i havet och kustbevakningen inte kan se dina svart, men otroligt coola, flytoverall.

Andra saker som gör din flytoverall tryggare är att den har neoprenmuddar både för armar och ben. Vitsen med dessa är att det inte ska strömma in nytt kallt vatten via armar och ben.

Om man tittar på komforten så ska det givetvis finnas hängslen i flytoverallen. Fickor är bra att stoppa verktyg, linor och andra tillbehör i. Det är också trevligt om det finns fickor med fleace på insidan som man kan värma händerna i.

De allra flesta havsfiskare trillar inte i havet en enda gång under hela sin livstid. Men de som gör det löper stor risk att drunkna. Vågar du chansa?

Kinetic X8 är en mycket bra flytoverall

Kinetic X8 är en mycket bra flytoverall