Första spöfångade Moratorsken?

Fjällbrosmen som blev en Moratorsk

Det var den 17 Juli 2006. Vi fiskade i Fröyfjorden på 320 meters djup. Målet var att meta upp en långa modell större. Långorna lyste med sin frånvaro. Nån enstaka Lubb och en och annan Blåkäxa fick vi. Jag fick även en skum fisk som ingen hade sett tidigare. Skepparen, som vi inte ska nämna vid namn i det här inlägget, sa att det var en Fjällbrosme. Det var för övrigt den första Fjällbrosmen som hade landats på hans båt. Ingen tänkte väl mer på det. En Fjällbrosme på 875 gram är inget att skriva hem om.

Den första kända spöfångade Moratorsken på Norska kusten

Moratorsk

Efter ganska precis ett år ringde tidigare ej nämnd skeppare.
-“Ehh, du minns den där Fjällbrosmen som du fick ifjol?”
-“Ja.”
-“Det var ingen Fjällbrosme, det var en Moratorsk.”

Det visade sig att en norsk havsfiskare hade varit och fiskat på ungefär samma plats som vi varit på. Där hade han fått en likadan fisk som min. han kunde inte artbestämma den så han la ut bilder på ett norskt havsfiskeforum. Där det snabbt konstaterades att det var en Moratorsk. Dessutom ett Norskt rekord eftersom att ingen tidigare anmält en moratorsk som rekordfisk. Även om min Moratorsk inte blev ett norskt rekord så är den i alla fall den första kända Moratorsken som fångats med spö på norska kusten.

Så nu sitter jag här med ett diplom från fiskejournalen på en Fjällbrosme och har aldrig haft ett norskt rekord, i alla fall inget offentligt. Som tur var så vägde den norskens Moratorsk mer än min.

En kul parantes, alla på båten förutom skepparen och jag var från Dalarna. Då passar det väl bra med en Moratorsk?

Tidigare i år var tidigare nämnd skeppare ute till havs med några havsfiskande norrmän. dessa fick då åtta Moratorskar. Det fiskade då på en helt annan plats än där jag fick min Moratorsk 2006.

One thought on “Första spöfångade Moratorsken?

  1. Pingback: Havsfiske i Norge, Äntligen! | Havsfiske & Havsfiskeutrustning