Hälleflundra på TV4 Danmark

Här kommer mer information om ett tidigare inlägg om filmen där man får se en hälleflundra ta en Red Ed

För många havsfiskare över hela världen, anses hälleflundran som den ultimata fångsten. För att få denna dröm att gå i uppfyllelse besöker fler och fler havsfiskare den norra delen av Norge för att havsfiska.

Tidigare i år när den dansk programledare Mads Hussing fiskade med sportfiske journalisten och fiskeexperten Jakob Lindberg och Peter Kirkby från kineticfishing.com. De filmade då fisket efter hälleflundra  för en serie av fiskefilmer – “Fiskemagasinet” eller på engelska “The Fishing Magazine” – som ska visas på den danska TV-kanalen DK4 senare i år. Fisket skedde vid två olika platser – Nordic Sea Angling Camp vid Ringvassøya nära Tromsø och Artic Lyngen Sjøcamp på Lyngsfjorden, tre timmars bilfärd öster om Tromsø.

Under sex dagars havsfiske, fångades tretton hälleflundror. De två största fångades under den sista dagen av fiske i Lyngsfjord. De mätte 134 cm och 150 cm i längd och vikt på dessa fiskar beräknades till respektive 35-40 kilo och 50 kilo eller mer.

Stor hälleflundra – eller “storkveite” som de kallas i Norge – är naturligtvis imponerande. Men den mest sensationella fångsten som filmteamet gjorde, var med undervattenskamerorna. Flera gånger kunde de filma hur hälleflundror attackerade betet. En kort video som visar några av de sensationella filmen har nu släppts av kineticfishing.com. Detta är bara en del av den spektakulära film de filmade under resan. Fler kommer att visas på den danska kanalen DK4, där nya avsnitt av Fiskemagasinet kommer att sändas i november och december 2011.

Programledaren på Fiskemagasinet, Mads Hussing, säger: “I 16 år har jag gjort TV, och jag räknar med att detta att är den bästa serien vi någonsin har gjort. Hälleflundra är en mystisk och på många sätt legendariska fisk. Det är något speciellt att fånga dessa stora fiskar och det är verkligen imponerande att se undervattensbilderna av hur de stiger från botten för att attackera ett betet! Du kan verkligen lära sig mycket av att titta på dessa tv-program. ”

http://youtu.be/Lb9bqUpyICY

 

Mads Husing med en Hälleflundra på 150 cm

Mads Husing med en Hälleflundra på 150 cm

Mads Hussing visar den största hälleflundra med resan – 150 cm och ca 50 kg (110 lb)

Peter Kirkby med en Hälleflundra på 134 cm

Peter Kirkby med en Hälleflundra på 134 cm

Bild 2 – Peter Kirkby kämpar för att presentera en 134 cm hälleflundra till kameran.

Videoredigering och foton av Peter Kirkby, www.kineticfishing.com

Kontakter:

Peter Kirkby Mads Hussing
Marknadsföring / redaktör – Kineticfishing.com Host – Fiskemagasinet, DK4
Tel:             (+45) 22 12 76 70       Tel:             (+45) 60 83 82 82
E-post: peter@kineticfishing.com E-post: mads@fiskemagasinet.dk ”

Se hälleflundra ta sitt byte!

Vill du se en hälleflundra ta sitt byte? Då ska du titta på den här filmen från Fairpoint Outdoors. Fairpoint outdoors har har egna märken som Kinetic, Edge, Magic Minnow mfl. I Magic Minnow programmet finns för havsfiske de populära betena Giant Jighead, Gianat Baithead, Scary Jerry, Red Ed och Flat Matt.

I den här filmen är man ute och trollar med Red Ed på grunt vatten när en hälleflundra plötsligt dyker upp och försiktigt nafsar betet i stjärten för att sedan dra sig tillbaka. Det verkar vara försiktighetsprincipen som gäller. Men så plötsligt verkar hälleflundran ha ångrat sig och kommer farande med betydligt högre hastighet och tar betet (Red Ed) med beslutsamhet.

Hur gick det då för hälleflundran? Den blev naturligtvis återutsatt efter en snabb fotografering.

Fel vikt på Hälleflundra

Hälleflundra på 100 kilo +?

Wild Water har släppt en film på Youtube där de påstår att hälleflundran väger över 100 kg. Man kan få för sig att WildWater aldrig sett en hälleflundra över 100 kg, eller så har de lagt ut fel film. Man kan även ha en del synpunkter på hur fiske hanteras när den tas upp. Det är knappast lämpligt att bryta en fisk över relingen så som de gör i filmen. Hur klarar hälleflundrans ryggrad den behandlingen? WildWater skriver att hälleflundran blev återutsatt. Undrar om den överlevde den bryska behandlingen eller om den kommer att dö en plågsam död? I så fall var det ingen vidare Cactch & Release. Det finns även de som påstår att den hink man ser i slutat av videon skulle innehålla levande agn. Fiske med levande agn är förbjudet i Norge. Själv har jag svårt att se att hinken skulle innehålla levande agn. Hinken kan lika gärna vara till för att tvätta händerna i. Men är det så att de använder live-bait då är det naturligtvis ett svineri i sig.

http://youtu.be/cPkzqR9mn40

Man kan konstatera att det är en stor hälleflundra, men 100+ väger den inte. Möjligen 50-70kg. Givetvis är det bättre för marknadsföringen om man fångar hälleflundror på 100+ än på 50 kg.

Nedan följer två exempel på hälleflundror som jag vet exakt vad de väger.

Hälleflundra över 100 kilo

Christer Axelsson, fick denna hälleflundra som vägde 111 kg. Den var 196 cm lång och hade en omkrets på 198 cm. Det är en riktig 100+ hälleflundra. Den fångades på ca 450 meters djup. Agnet var en hel sej. Fångstplatsen är mynningen på Tronheimsfjorden. Det tog ca 50 minuter för Christer att pressa upp monsterkveitan.

Christer Axelsson med en Hälleflundra på 111 kg

Hälleflundra 111 kg

 

Hälleflundra 25,4 kilo

Janne Skoog med en hälleflundra på 25,4 kg. Den här hälleflundran är fångad på ca 70 meters djup mellan Hitra och Fröya i Norge. Agnet var en makrill-file.

Janne Skoog med en fin Hälleflundra på 25,4 kilo

Janne Skoog med en fin Hälleflundra på 25,4 kilo

Stor Hälleflundra

Stort Grattis till Peter Henriksson från Lima (Dalarna) som fångade en hälleflundra på 71,5 kg. Peter var på sin årliga havsfisketur på Fröya med sina kamrater. Det var inte bara Peter som fick rekord med den här hälleflundran. Det var den största Hälleflundra som bärgats på M/S Titran där Viggo är skeppare. Viggo är för övrigt svärfar till Fredrik Kullin som är en av Norges mest kända havsfiskeskeppare. På Fredriks båt, M/S Gotland, är rekordet på hälleflundra 111 kg. Även den hälleflundran togs av en dalmas. Det var Christer från HF Krolex (tidigare HFK Rolex) som 2006 fiskade upp den 111 kilo tunga hälleflundran från ca 450 meters djup.

Källa DT och HF Krolex

 

Scary Jerry

Scary Jerry

Scary Jerry - Hälleflundrornas skräck!

Scary Jerry är den perfekta imitationen av havskatt och tånglake – en viktig del av bytesfiskarna för hälleflundror när de går på näringssök på grunt vatten. Scary Jerry levereras i realistiska eller upp-flashade färger.  Alla är gjorda med högsta kvalitet, kemiskt vässade havsfiskekrokar, hållbar färg och aktiva ögon.

När stora hälleflundror fångas är det inte ovanligt att flera av dem stöter upp små havskatter som de ätit några timmar tidigare. Havskatter har också hittats i maginnehållet hos hälleflundror.

Hälleflundra

Hälleflundrorna är som regel djuphavsfiskar som lever på ett djup på 200-2000 m, där de livnär sig på fisk och diverse bottendjur. Hälleflundran kommer ofta upp från havsdjupet för näringssök i samband med att tidvattnet går. Då kan man fånga riktigt stora Hälleflundror på så grunda vatten som 10 meter. De allra flesta spöfångade hälleflundrorna är fångade mellan 10 och 100 meter vilket talar för att de går på näringssök på grundare vatten. Oftast finns ett relativt stort djup i närheten av den plats där hälleflundran fångats.

Hälleflundra är en fin matfisk och fisket är strikt reglerat, det har stor ekonomisk betydelse. Viktiga kommersiella arter;
Hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus) (atlanterhavskveite)
Stillahavs hälleflundra (Hippoglossus stenolepis) (stillehavskveite)
Liten hälleflundra (Reinhardtius hippoglossoides) (blåkveite)

Det pågår försök med odling av hälleflundra på Island, Kanada och Norge. I Norge, kläckerier i Rörvik, Risør, Bømlo, Austevoll (IMR) Askøy och Hareid. Ett företag är p.t. (2007) i drift i Skottland.

 

Kveite eller Kveita?

Vad heter egentligen Hälleflundra på Norska? Är det kveite eller kveita eller är båda varianterna rätt?Kveita är ett fjäll i Lyngen i Troms kommun som är 1751 meter högt.Kveita används ibland dialektalt i vissa delar av Norge som feminin benämning av Kveite. Det förkommer även att norska män säger att ”man ska ut och ha sig en kveita.” Då är det inte fisken de menar utan man är då på jakt efter en kvinna. Kveite är det norska namnet på den fisk som vi i Sverige kallar hälleflundra.

Giant deadbait

Giant deadbait är tillsammans med Giant Jigghead den jiggkrok som fångat flest stora hälleflundror de senaste åren. Den största hälleflundran som fångats med ett Giant jighead vägde 194 kg!! Naturligtvis fångas det även stora torskar, sejar och andra arter med Giant Jigheads. Giant deadbait har dock kommit i skymundan för Giant jighead det senaste året. Om det beror på de nya shadarna, Giant shad, som gjort det lättare att fiska med Giant jighead ska jag låta vara osagt.

 

Halibut Anti Twist Rig

En ny rigg för fiske efter hälleflundra. Precis som Giant jighead så Hailbut Anti Twist Rig skapad av den tyske fiskejournalisten Volker Dapoz.  Hailbut anti twist rig finns i tre färger, orange, glow och svart samt i tre storlekar. Varje rigg består av en jvikt och ett tackel med två WMC-trekrokar.

 

Giant Shad

Giant Shad finns i alla färger och storlekar på Havsfiskecenter.

Giant shad är specialanpassade för att passa Giant jighead. Tidigare fick man efter bästa förmåga anpassa sina shadar själv så att det skulle passa. Giant shad levereras i förpackningar om två shadar med olika färger.