Havsfiskecenter flyttar till Umeå!

Grattis Umeå!

Havsfiskecenter kommer att flytta till Umeå. Jag kommer att ta över Fiskecentrums lokaler i Umeå (Nygatan 52) och driva all försäljning av fiskeutrustning därifrån.

Vad innebär flytten för dig som handlar på nätet? Det kan bli 1-2 dagars fördröjning av leveranserna under några dagar vecka 48 (24-28 November). Långsiktigt kommer flytten att bli positiv på så sätt att antalet produkter i webbutiken kommer att öka markant.

Det nya butiksnamnet lokalt i Umeå kommer att bli FISKECENTER.

Havsfiskeforum i debatt om seriositet

Norgefiske.se som är ett havsfiskeforum har under den senaste tiden utsatts för massiv kritik från sina besökare. För det är så att på norgefisk.se kan man inte vara medlem. Det krävs inget inlogg för att göra inlägg i forumet. Eller forum, det blir mer som en anslagstavla där var och en kan utge sig för att vara vem som helst och följaktligen skriva vad som helst.

Nu har även bloggarna börjat skriva om de tråkigheter som pågår på norgefiske. CELA Sportfiske har skrivit ett långt inlägg som sammanfattar hela situationen.

Den största kritiken får forumet för att det sakanr inlogg och nättrollen kan härja fritt. Men de senaste dagarna har det även börjat komma kommentarer om den stora mängd reklam som finns på forumet. Tydligen finns det 8 ganska snarlika sidor som alla är fulla med reklam-länkar. Givetvis så måste man få in några kronor för att sköta drift och underhåll av ett forum. Men det känns faktiskt som att konverteringsmålet (1) för besökarna är att de ska klicka på någon google-reklam, inte att de ska titta på länkar och och delta i seriösa diskussioner om havsfiske.

(1) Konverteringsmål = Vad vill du att besökarna ska göra på din hemsida? Ska de köpa något, lämna kommentarer, skicka en intresseanmälan, klicka på reklam osv

Vad är då alternativen om man inte vill hänga på ett forum där det mest snackas om gäddfiske? Vi är ju trots allt intresserade av havsfiske.

Andra havsfiskeforum

Havsfiskeforum
Havsfiskeforum.se är en PHPBB-lösning.  Du måste du vara inloggad för att göra inlägg. Alla trådar är kategoriserade. Vill du exempelvis läsa om linor för havsfiske så tittar du under kategorin Havsfiskeutrustning och väljer sedan rullar, då får du se alla trådar som handlar om havsfiskerullar. Du har möjlighet att kontakta andra medlemmar via PM på forumet.

Havsfiskeguiden
Havsfiskeguiden.se ett WEb Wiz Forum. Man måste vara inloggad för att kunna  göra inlägg och kommentera. Det finns endast fyra kategorier vilket gör att det kan vara lite svårt att hitta bland inläggen.

Havsfiske.info
Hemsnickrad Syster-site till norgefiske som bara pratar om havsfiske i Svenska vatten. Endast 28 nya trådar har startats under 2011 så detta borde vara ett utdöende forum.

 

Havsfiske på vintern

Vintern kommer med stormsteg. Natten mot söndag ska vi till och med ställa om klockan så att det inte längre är sommartid. Nu när du servat din utrustning och knutit nya tackel ( se tidigare inlägg om havsfiske på vintern) så är det dags att tända en brasa och krypa upp i favoritfotöljen och läsa en god bok om havsfiske. Om du inte vet vilken bok du ska välja så kan du besöka. fiskebok.se För utom att få tips på fiskeböcker kan du även recensera fiskeböcker för att ge dina fiskebröder och systrar tips om vilken bok de ska läsa.

Fiskeböcker kan du läsa om på fiskebok.se

Fiskeböcker kan du läsa om på fiskebok.se

Havsfiske på vintern. Vård av havsfiskeutrustning!

Nu börjar säsongen för havsfiske att ebba ut. Vad ska man göra då? Det finns inte särskilt många böcker om havsfiske. Filmer är det också sparsamt med när det kommer till havsfiske. Men det blir bättre och bättre även på den fronten, Under vintern kommer det att komma minst en film, kanske två. Dessa kommer dess utom att sändas på TV innan de släpps på DVD.

Havsfiske och havsfiskeutrustning på vintern

Havsfiske och havsfiskeutrustning på vintern

 

Man kan ju också fördriva tiden under vintern med att knyta nya tackel. Varför inte göra egna upphängarflugor eller pimpa dina gummimackar!

Kursverksamhet är annat som man skulle kunna nyttja vintermörkret till. Om ni är några stycken så kan ni starta en studiecirkel med något av studieförbunden. Eller så anlitar ni någon som kommer och håller en kurs.

Något som du absolut ska göra är att se över din havsfiskeutrustning. Om du inte redan gjort det så är det ett bra tidsfördriv under vintern.

Rullarna: Tvätta rent och smörj upp dina havsfiskerullar. OBS! Du får absolut INTE söla fett eller olja på bromsskivorna. Plocka inte ner rullen i molekyler om du inte är säker på att du kan få ihop den själv.
Spön: Skrubba med en mjuk borste för att få bort alla rester av saltvatten, rester av fisk, agn och annat gojs-gojs. Det brukar kunna samlas en hel del skit runt spööglorna. Passa på att tvätta spöfodralet när du ändå håller på.
Flytoverall: Flytoverallen kan tvättas i maskin om man gör det på max 30 grader, inget tvättmedel och centrifugeringan avstängd.
Krokar: Krokar blir slöa när de används. Fram med brynet och skärp krokarna.
Jigg/Shad: Shadar och jiggar som blivit skamfilade kan man laga med lim.
Tackel: De tackel som du använt mycket under säsongen kan du klippa ner. Givetvis återanvänder du så mycket som möjligt för utom tafslinan. Linan blir ofta vit och sträv av saltet. Dess utom kan den del av tacklet som håller krokarna vara skadad av vassa fisktänder.

Havsfiske SM 2011 Resultat

Under helgens svenska mästerskap i havsfiske i Öresund var endast 35 deltagare anmälda. Detta gjorde att det endast behövdes en båt, Vandia. Kanske är det deltagaravgiften på 1.200 kronor som avskräcker.

Totalt fångades 11 arter under de två tävlingsdagarna. Bäst gick det för Sixten Dahlbom från Helsingborg som nu mer kan titulera sig svensk mästare i havsfiske. Tvåa blevAnders Henriksson, Göteborgs Havsfiskeklubb och tredjeplatsen knep Henrik Karlen från Kinnarps Havsfiskeklubb.

Damseniorklassen vanns av Mia Hammarlund från Göteborg och juniorklassen av Jonathan Alm från Ängelholm.

 

Havsfiske-SM

Nu är det hög tid att anmäla sig till SM i Havsfiske. Det är Göteborgs Havsfiskeklubb som är arrangörer. Tävlingen är den 8 och 9 oktober i Helsingborg.

Program för havsfiske SM
Fredag 7/10
18:00-20:00 Inregistrering, Hotell Scandic Horizont.

Lördag 8/10
10:00-12:00 Inregistrering, Norra Hamnen, Helsingborg.
12:30 Regelgenomgång. Norra Hamnen, Helsingborg.
12:45 Lottning ombord på båtarna.
13:00-19:00 Båtarna ute. 5 timmars fisketid.

Söndag 9/10
06:30 Lottning ombord på båtarna
07:00-13:00 Båtarna ute. Fisketid 5 timmar.
14.00 ca Prisutdelning. Plats meddelas senare.

Regler
Sportfiskarnas regler tillämpas i huvudsak, med dispens för krokantal där följande gäller; Vid metefår två (2) krok användas, vid pilkfiske får två (2) krok användas och trekrok räknas där som en (1) krok. Fisket skall ske med spö. Tävlande får ej använda mer än ett spö åt gången, dock får otacklade reservspön finns med. Motordrivna rullar och stållina är förbjudna. Endast underarmskast är tillåtet. Observera att fisken ska vara rättkrokad i munnen för att räknas.

Vi kommer att tillåta återutsättning av fisk som räknas storleksmässigt men inte håller måttet som matfisk eller behöver fredas. Därför kommer det att finnas icke fiskande fiskekaptener ombord, dessa ska  ovillkorligen kontaktas för godkännande innan fisk återutsätts.  All fisk som ska återutsättas levande ska kontrolleras av fiskekaptenen, om detta inte sker räknas inte fisken!

Säkerhetsbestämmelser
Tävlande skall oavbrutet bära flytväst/flytjacka på avsett sätt från det båten lämnar kajen till dess att båten lagt till vid kajen. Inga spö får vara upptacklade när de förs ombord och ej heller vid ilandförandet.

Agn
Det är upp till var och en att skaffa det agn som behövs för tävlingen. Arrangören kommer INTE att ha agn till försäljning.

Varmt välkomna önskar arrangerande Göteborgs Havsfiskeklubb.

Dan Källman
Tävlingsledare

tel:             +46 705 98 93 22
e-mail: dan.kallman@ghfk.se

 

Stor Hälleflundra

Stort Grattis till Peter Henriksson från Lima (Dalarna) som fångade en hälleflundra på 71,5 kg. Peter var på sin årliga havsfisketur på Fröya med sina kamrater. Det var inte bara Peter som fick rekord med den här hälleflundran. Det var den största Hälleflundra som bärgats på M/S Titran där Viggo är skeppare. Viggo är för övrigt svärfar till Fredrik Kullin som är en av Norges mest kända havsfiskeskeppare. På Fredriks båt, M/S Gotland, är rekordet på hälleflundra 111 kg. Även den hälleflundran togs av en dalmas. Det var Christer från HF Krolex (tidigare HFK Rolex) som 2006 fiskade upp den 111 kilo tunga hälleflundran från ca 450 meters djup.

Källa DT och HF Krolex