Mer kräftpest

Knappt hinner man skriva kart det första inlägget om kräftpest förr ens nästa rapport om kräftpest kommer. Den här gången är det Sveriges Radio P4 Västerbotten som rapporterar att det även finns kräftpest så långt norrut som i Ume-älven.

SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt( har analyserat åtta stycken flodkräftor från Umeälven och på alla kräftor fanns kräftpestsvampen Aphanomyces astaci. SVA konstaterar att “kräftorna har alltså drabbats av kräftpest”

Kräftpesten har nu nått Umeälven

Kräftpesten har nu nått Umeälven

Kräftpest!

Länstyrelsen i Västernorrland rapporterar att både Faxälven och Ångermanälven har drabbats av kräftpest. I Faxälven är det nedströms kraftverket i Österforse som drabbats. I Ångermanälven går gränsen vid Forsmo kraftstation. I båda fallen finns smittan ända ner till kusten.

Det var vid kräftfisket 2011 som man upptäckte att kräftbeståndet runt Långsele kraftigt decimerats. Man har därför genomfört provfiske och provsvaren från SVA visar tyvärr att kräftorna fått kräftpest.

Kräftpest sprids oftast genom att fiskeredskapen flyttas mellan olika vatten. Det förekommer också att signalkräftor olovligt planteras in i vattnen.